Nova tarifa elèctrica: com t’afecta?

La nova factura de la llum entra en vigor a partir de l’1 de juny. S’aplicaran canvis en els trams horaris de consum i s’introdueix la possibilitat de contractar dues potències de subministrament diferents per un mateix dia.

 

Aquesta nova factura “fomentarà l’estalvi energètic, l’eficiència, l’autoconsum, i el desplegament del vehicle elèctric”. O almenys això ens diuen des de El Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico.

Està pensada per modificar els nostres hàbits de consum i aplicarà diferents preus basats en tres trams horaris i en funció de si es tracta de dies laborables, cap de setmana o festius. Això sí, només afectarà els consumidors domèstics i petits negocis del mercat regulat, l’anomenat Preu Voluntari al Petit Consumidor (PVPC), i que tinguin una potència contractada inferior als 15 kW.

Tres franges de consum

S’estableixen tres franges horàries amb diferents peatges i càrrecs. El cost de la llum en el tram Vall serà fins a un 95% més barata que en el tram Punta, i és per això que es recomana intentar concentrar la major part del nostre consum elèctric en aquesta franja horària entre la mitjanit i les 8:00 del matí.

  • Punta, la més cara. Dies laborables de les 10 h a les 14 h i de les 18 h a les 22 h.
  • Plana, la de preu mitjà. Dies laborables de les 8 h a les 10 h, de les 14 h a les 18 h i de les 22 h a mitjanit.
  • Vall, la més barata. Dies laborables des de mitjanit fins a les 8.00 i també tots els caps de setmana i festius estatals.

Dues potències diferents

Fins ara només podíem contractar una potència, però amb la nova tarifa en podem contractar dues diferents, tot i que si no especifiquem el contrari seran de la mateixa potència. 

Un canvi interessant per als consumidors que tinguin un cotxe elèctric amb punt de càrrega a casa, i que podran contractar la potència més alta en el tram més barat i així aprofitar per carregar les bateries a un preu quasi simbòlic d’1,42 € per kW contractat (OCU). Tanmateix els consumidors que tenen calefacció per acumuladors de calor, i que es beneficiaran de la possibilitat de carregar les reserves de calor en el període de potència més alta amb la tarifa més baixa.

Tot això vol dir que pagaré més, o menys?

Doncs dependrà de cada llar i de la distribució del consum que faci. Si ja teníem contractada una discriminació horària que incloïa hores del matí, ens haurem d’adaptar a les noves franges si no volem que augmenti el rebut de la llum, ja que una bona part d’aquestes hores que fins ara tenien la tarifa més barata passen a tenir la més cara.
Per altra banda, si ajustem la potència contractada i agafem el costum de posar rentadores i assecadores el cap de setmana o durant la nit, ens compensarà amb factures anuals més reduïdes.

Llavors, aquests canvis no afecten els consumidors que estiguin al mercat lliure?

Indirectament possiblement sí, ja que independentment del contracte que hàgim signat, és habitual que les comercialitzadores es reservin el dret de traslladar als clients qualsevol canvi legislatiu en referència a peatges o càrrecs, i per això cal estar atent a qualsevol carta que rebem per part de la nostra comercialitzadora indicant canvis al contracte.

Una factura més simplificada, o no

Tot i que serà més curta, només dos fulls, tindrà més informació, com les dues noves potències i les tres franges d’energia. I també s’inclou un codi QR amb el qual podrem accedir al comparador d’ofertes disponibles de la Comisión Nacional de los Mercados y la Competencia (CNMC).

Evidentment, cap d’aquests canvis afecten l’oligopoli que les grans elèctriques encara tenen en el nostre mercat nacional, tot i la relativa fragmentació de les comercialitzadores alternatives, i que garanteix que una baixada significativa dels preus de la llum segueixi sent, malauradament, una utopia. Però en tot cas ja tenim deures a fer, si més no, per evitar que ens augmenti el rebut de la llum.

 

Vols ser el primer a rebre les últimes notícies sobre 11Onze? Clica aquí per subscriure’t al nostre canal de Telegram

 

Si t'ha agradat aquesta notícia, et recomanem:

Sostenibilitat

Autoconsum fotovoltaic

4min lectura

Tendència després de l'adeu a l'impost al sol

Equip Editorial Equip Editorial
  1. Jordi MorenoJordi Moreno says:
    Jordi

    Si, aquessta tarifa electrica després d’un any junt al canvi d’instal•lació a leds, ha frenat una mica les constants pujades de llum, ara el focus està en la factura de gas!😱 q cada any les comercialitzadores al caducar el contracte pugen el gas entre un 50% i un 88% es brutal, l’any que ve no em pillen ni de conya. Em sembla q de cara al futur próxim si tot continua igual, en un any em done de baixa del gas i em canvio els fogons a vitro elèctrica, la caldera per un termo elètric i els radiadors de gas a radiadors elèctrics. Es un risc tindreu tot elèctric sí, però es que amb els diners q et pugen el gas en un any amortitzes la renovació electrica, encara no estic convençut, però els nùmeros em quadren.

  2. Pere SorianoPere Soriano says:
    Pere

    Bon resum. Prenem consciència.

  3. Manel LopezManel Lopez says:
  4. Joan Santacruz CarlúsJoan Santacruz Carlús says:
  5. alicia Coiduras Charlesalicia Coiduras Charles says:
    Alicia

    Quina, manera de robar tan bestia, però gràcies estar ben explicat

    • Marc Jara Gimeno says:

      És important conèixer bé com ens afecten els canvis. M’alegro que t’hagi estat útil, Alícia.

      Fa 3 anys
  6. Carles Mateu del Rio i de BatlleCarles Mateu del Rio i de Batlle says:
    Carles Mateu

    Molt interessant, però ens están………

  7. Laura Bunyol Bartrina says:

    Molt alertes doncs!

    • Xavier Vinolas EscodaXavier Vinolas Escoda says:
      Xavier

      Tu ho has dit. A repassar la factura de dalt a baix!

      Fa 3 anys
  8. alicia Coiduras Charlesalicia Coiduras Charles says:
    Alicia

    Estar molt ben explicat lez diferents maneres d’aconseguir energia no elèctrica, ho direm així, però faig una pregunta com una persona individualment pot pot aconseguir instalar una d’elles si la comunitat de l’edifici no la segueix?

    • Josep RosJosep Ros says:
      Josep

      Si teniu espai de teulada suficient heu de quedar d,acord tots els veïns per instal.lar la fotovoltaica.

      Fa 3 anys
    • Sergi Colell Vázquez says:

      Gràcies per obrir debat i fer més participativa la plaça, gràcies pel teu comentari!

      Fa 3 anys
  9. Josep RuaixJosep Ruaix says:

Deixa una resposta

App Store Google Play