Casar-se després de la Covid: agendes plenes aquest any

El sector d’esdeveniments ha estat un dels més afectats per la pandèmia, s’han cancel·lat multitud d’esdeveniments que feia mesos que s’organitzaven, i el mateix ha ocorregut amb els casaments.

 

Moltes parelles han hagut de deixar en standby el tan esperat Sí que vull! Per a més endavant, això ha comportat a la cancel·lació de proveïdors (masies, serveis d’àpats, fotògrafs, videomakers, vestits, i un gran llarg etcètera.)

Les parelles que no han pogut esperar a 2022, que és quan s’espera que comenci una nova normalitat, han hagut de reinventar-se i fer via casaments via Zoom o micro-casaments amb 15 persones.

Entrevistem a la Cristina González, Responsable de Comunicació d’Espanya a Bodas.net web líder del sector nupcial, amb l’oficina internacional a Sant Cugat del Vallès.

Com heu viscut el moment de la pandèmia en bodas.net?

El 2020 es van realitzar aproximadament un 80% menys de celebracions que en el 2019, segons una enquesta realitzada per Bodas.net a més de 1390 empreses del sector a la fi de 2020 i 2500 parelles. No obstant això, de tots els casaments, tan sols entre el 5% i el 9% es van cancel·lar, tots els altres es van posposar a una nova data. A més, 8 de cada 10 parelles que van decidir posposar van marcar data per a 2021.

Quin ha estat el feedback que us anaven donant els vostres proveïdors respecte a la cancel·lació dels casaments?

Més que de casaments cancel·lats, parlem de casaments posposats, ja que només entre el 5% i el 9% es van cancel·lar, tots els altres es van posposar.

Com tots els sectors, el sector nupcial ha viscut uns moments difícils al llarg de tot el 2020 i principis del 2021. Durant tot aquest temps, no han existit uns períodes concrets i estables ni uns protocols clars que permetessin celebrar els casaments. Per això, des de Bodas.net ens unim amb associacions de tot el territori espanyol, empreses i parelles afectades per a realitzar una petició conjunta i pública al Govern espanyol el mes de març passat.

A Espanya cada any es casen aproximadament 165.000 parelles i es genera un negoci directe de 3.500 milions d’euros.

El negoci dels casaments recull múltiples activitats i no pertany a un únic sector, s’engloba dins d’uns altres com l’oci o la restauració. Així i tot, tan sols registrades en la web de Bodas.net ja hi ha més de 48.000 empreses que treballen per a casaments, per la qual cosa són moltes empreses, professionals i famílies directament afectades, a més de les prop de 200 mil parelles que esperen casar-se en els pròxims mesos.

Per això considerem que era de summa importància i urgència que el govern establís uns períodes i mesures concretes perquè el sector pogués continuar treballant, igual que havia succeït amb altres sectors.

Els vostres proveïdors s’estan adaptant a la situació actual? Sabeu si han modificat les seves tarifes?

Les tarifes, com en qualsevol sector, són una de les coses que poden variar any rere any, independentment de la situació actual.

Moltes parelles estan fixant la seva nova data de casament per al 2022, en part perquè la situació estigui més controlada. Creieu que podran ser més econòmiques que abans?

Gran part de les parelles que estan fixant els seus casaments per al 2022 són les parelles que es van comprometre el 2020 o inicis del 2021. En l’última enquesta que vam realitzar a la fi d’abril, només el 14% de les parelles van assenyalar que tenien data de casament per al 2022.

Pel que respecta al pressupost, en una enquesta realitzada per Bodas.net el febrer a les parelles espanyoles que es van casar el 2020 o amb data inicial el 2020 i que van posposar per al 2021, més de la meitat (55%) va dir que la situació econòmica actual generada per la Covid no havia afectat el pressupost inicial. Recordem que el cost mitjà d’un casament a Espanya és de 20.500 €, segons el Libro Imprescindible de las Bodas, escrit per Bodas.net en col·laboració amb Carles Torrecilla (professor de ESADE) i Google.

Els casaments íntims, més petits seguiran en plena expansió?

El nombre de convidats s’ha hagut d’ajustar a les limitacions d’aforament de cada lloc i moment. Així i tot, pel que respecta al banquet i tenint en compte que normalment són amplis i amb instal·lacions a l’aire lliure, a més de comptar amb personal qualificat que vetlla per la salut i seguretat de tots, l’ajust de convidats no ha estat tan estès. De 1700 parelles que tenen previst casar-se entre el maig del 2021 i l’abril del 2022, el 74% preveu comptar amb més de 76 convidats en els seus casaments, fins i tot el 50% creu que superaran els 100. La mitjana de convidats en un casament a Espanya és de 130, segons el Libro Imprescindible de las Bodas.

Malgrat les restriccions d’aforament, les parelles continuen preferint casaments de molts convidats. Només el 15% seran micro-casaments.

Es parla que hi ha un canvi a triar altres dies de la setmana perquè els costos siguin més econòmics, esteu notant aquesta nova tendència?

El dia favorit per a casar-se continua sent el dissabte, encara que la tendència és que cada vegada se celebrin més casaments entre setmana (de dilluns a dijous), segons un estudi realitzat per The Knot Worldwidet. Això és una cosa que ja es començava a veure en els últims anys, però, que la situació actual ha precipitat pel reajustament dels enllaços posposats. Sens dubte es tracta d’una tendència que permetrà tenir més opcions en el calendari.

Aquest reajustament de dates també ha provocat que les parelles que s’han compromès durant aquests últims mesos, hagin de marcar la data de casament per al 2022, ja que l’agenda estarà molt atapeïda. Com a conseqüència, si en anys anteriors les parelles espanyoles necessitaven de mitjana dotze mesos per a organitzar el seu casament, ara aquest temps de preparació es dilata fins als 18-24 mesos. Aquesta ampliació en el temps d’organització permetrà a les parelles cuidar i acaronar molt més els detalls que volen per al seu dia.

Expliqueu-nos una mica més, com a experts en casaments, com veieu que seran en el 2022?

Afortunadament, amb el final de l’estat d’alarma, l’avanç de la vacunació i la predisposició dels professionals i de les parelles a adaptar els enllaços a les circumstàncies, les perspectives són bones per a aquests pròxims mesos. Segons l’última enquesta realitzada per Bodas.net a la fi de l’abril a les parelles que tenen data de casament per al 2021, 8 de cada 10 afirma que es casaran en la data marcada. A més, d’aquests, el 70% diu estar segur o molt segur que el casament podrà realitzar-se aquest dia.

Tot fa pensar que els casaments, encara que adaptats a les circumstàncies, han tornat per a quedar-se.

Res impedirà les ganes de casar-se, tot i que hi haurà canvis, tant d’aforament, convidats i la manera de relacionar-se, tot apunta que el 2022 serà un any molt atapeït en dates i per fi podrem recuperar aquest temps perdut. Què visquin els nuvis!

 

Vols ser el primer a rebre les últimes notícies sobre 11Onze? Clica aquí per subscriure’t al nostre canal de Telegram

Equip Editorial Equip Editorial
  1. Manel LopezManel Lopez says:
    Manel

    ens veiem a La Plaça!

  2. alicia Coiduras Charlesalicia Coiduras Charles says:
    Alicia

    Gràcies per l’article

  3. Joan Santacruz CarlúsJoan Santacruz Carlús says:

Deixa una resposta

App Store Google Play